Интересные Факты
Bitkilər – Xalq Təbabətində – 124
Bitkilərdən istifadə qaydaları – XVII
- İşlətmə murdarçası bağırsağın möhtəviyyatını hərəkətə gətirir və qəbizlik aradan qalxır. İşlətmə murdarçasının meyvələrinin bişirməsi: 1 xörək qaşığı xırdalanmış meyvələrin üzərinə 200 ml (1 stəkan) qaynar su əlavə edilir, 2-3 dəqiqə müddətində qaynadılır, sonra 2 saat müddətində dəmlənir və süzülür. Gecə yatmazdan əvvəl ½ stəkan qəbul edilir. Meyvələrinin maye ekstraktı isə yatmazdan əvvəlk 1 çay qaşığı qəbul edilir.
- Adi zirə meyvəsindən isti sulu dəmləmənin hazırlanması: 20 qram xırdalanmış xammal üzərinə 200 ml qaynar su töküb, adi qayda ilə isti sulu dəmləmə hazırlanır. Alınmış çıxarışdan gündə 3 dəfə, hər dəfə 60-70 ml-ə qədər qəbul edilir.
- Mədə-bağırsaq xəstəliklərində zirəni çay kimi dəmləyərək qəbul edilir. Bu məqsədlə meyvəsini əvvəlcə döyüb toz halına salır, sonra iki çay qaşığı tozu bir stəkan qaynar suda dəmləyib, gündə 3 dəfə yeməkdən əvvəl qəbul edilir. Meyvələrindən eyni zamanda qənnadı, çörək və digər yeyinti məhsullarının tərkibində ətirli maddə kimi istifadə olunur.
- Ləkəli badyan sidikqovucu, sakitləşdirici, iltihabsorucu, ağrıkəsici, qıcolma, xoreya, epilepsiya, difteriya və miqren xəstəliklərində işlədilir.
- Cövhər və şirəsindən mədə-bağırsaq sancılarında, anuriya, anemiya, dismenorreya və sifilisin müalicəsində çox yaxşı təsir edir.
- Yarpaqlarından revmatizmə qarşı istifadə olunur.
Mənbə: Əliyar İbrahimov, Fatmaxanım Nəbiyeva “Bitkilər – xalq təbabətində”. Bakı, “Elm” 2020, 202 s.
2021-04-06 32555
Подробнее
Последние Новости
AMEA-da 27 Mart – Elm Günü təntənəli şəkildə qeyd olunub
Martın 27-də Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının Əsas binasının Dairəvi zalında Elm Günü münasibətilə “Elm Günü və Günün
2024-03-27
Neft-Kimya Prosesləri İnstitutunun əməkdaşlarının yeni kitabı çap olunub
Azərbaycan Respublikası Elm və Təhsil Nazirliyinin akademik Yusif Məmmədəliyev adına Neft-Kimya Prosesləri İnstitutunun əməkdaşları – kimya elmləri
2024-03-22
Xankəndi, 18 mart, 2024-03-19