Maraqlı Məlumatlar
Tərəvəz və meyvə şirələrinin xəstəliklərin müalicəsində istifadəsi
Şirələr və onların qarışığını müəyyən xəstəliklərin müalicəsi üçün seçərkən əvvəlcə doğru diaqnoz qoyulmalı və xəstəliyi törədən səbəb müəyyən olunmalıdır. Yalnız bundan sonra şirə ilə müalicəyə başlamaq olar. Əgər qığırdaq xəstələnmişdirsə o, özünə kalsium cəlb edir və onu toplayır. Artrit zamanı qeyri-üzvi kalsium birləşməsinin xırda hissəcikləri qığırdağın və bağların bərkiməsinə səbəb olur, babasil zamanı isə o, qanın laxtalanmış fiğrinlərini əmələ gətirir. Hər iki halda xəstəliyi törədən səbəb qeyri-üzvi kalsium birləşməsidir.
Qeyri-üzvi kalsium birləşməsinin çökməsi ilə mübarizədə ən qüvvətli vasitə salisil turşusudur. Hər gün yarım litr və daha çox qreynfrut şirəsi içmək bu duzların həll olmsına və orqanizmdən çıxmasına kömək edir. Amma, şirə təzə çəkilmiş olmalıdır. Kalsium duzunun həll olması və qığırdağın bərpa olması prosesi adətən ağrılarla müşaiyət olunur, amma, sağlamlığın xatirinə dözmək lazımdır.
Yoğun bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdırmaq üçün hər gün yarım litr kök və ispanaq şirəsi içmək lazımdır. Göstərilən şirələr yoğun və nazik bağırsağın sinirlərini və əzələlərini aktiv qidalandırır.
Norvokdakı qida kimyası və elmi tədqiqat laboratoriyasının əməkdaşı, elmlər doktoru N.V.Uoker tərəfindən şirələrin və onların qarışıqlarının tərtib olunmuş reseptləri verilir:
№-si Komponentlərin adı
1. Kök
2. Kalium (kök, ispanaq, cəfəri, kərəviz)
3. Çuğundur, yarpaqları ilə birlikdə
4. Brüssel kələmi
5. Ağbaş kələm
6. Kərəviz
7. Xiyar
8. Zəncir otu
9. Kaşni
10. Yaşıl bibər
11. Qıtığotu və limonlar
12. Kahı
13. Cəfəri
14. Qırmızı turp və onun yarpaqları
15. İspanaq
16. Qınlı lobya
17. Şalğam və onun yarpaqları
18. Kress
19. Qarayonca
20. Almalar
21. Hind qozu
22. Qreypfrut
23. Limonlar
24. Apelsinlər
25. Nar
26. Kök və çüğündür
27. Kök, alma və çuğundur
28. Kök, çuğundur və kərəviz
29. Kök, çuğundur və hind qozu
30. Kök, çuğundur və xiyar
31. Kök, çuğundur və kahı
32. Kök, çuğundur, kahı və şalğam
33. Kök, çuğundur və ispanaq
34. Kök və kələm
35. Kök, kələm və kərəviz
36. Kök, kələm və
37. Kök və kərəviz
38. Kök, kərəviz və kasni
39. Kök, kərəviz və kahı
40. Kök, kərəviz və cəfəri
41. Kök, kərəviz və qırmızı turp
42. Kök, kərəviz və ispanaq
43. Kök, kərəviz və şalğam
44. Kök və xiyar
45. Kök və zəncirotu
46. Kök, zəncirotu və kahı
47. Kök, zəncirotu və ispanaq
48. Kök, zəncirotu və şalğam
49. Kök, kasni və şalğam
50. Kök, kərəviz kasni və cəfəri
51. Kök və yaşıl bibər
52. Kök və kahı
53. Kök, kahı və qara yonca
54. Kök, kahı və xiyar
55. Kök, kahı və ispanaq
56. Kök, kahı və qınlı lobya
57. Kök, kahı, qınlı lobya və brüssel kələmi
58. Kök, kahı və şalğam
59. Kök və cəfəri
60. Kök və qırmızı turp
61. Kök və ispanaq
62. Kök, ispanaq, şalğam və su kressi
63. Kök və şalğam
64. Kök, şalğam və su kressi
65. Kök və su kressi
66. Kök və qara yonca
67. Kök və alma
68. Kök və şirin şüyüt
69. Kök və hind qozu
70. Qreypfrut, limon və apelsin
71. Kök və apelsin
72. Kök və nar
73. Kök, çuğundur, nar
74. Kök, kahı və nar
75. Kələm və kərəviz
76. Kərəviz, xiyar, cəfəri və ispanaq
77. Kərəviz, xiyar, şalğam
78. Kərəviz, zəncir otu və ispanaq
79. Kərəviz, kasnı və cəfəri
80. Kərəviz, kahı və ispanaq
81. Kərəviz və qınlı lobya
82. Brüssel kələmi və qınlı lobya
83. Kök, brüssel kələmi və qınlı lobya
84. Kök, qulançar və kahı
85. Kök, qırmızı turp və su kressi
86. Kök, cır havuc və su kressi
Şirələr ilə xəstəliklərin qarşısını almaq, orqanizmin infeksiyalı xəstəliklərə yoluxmaya müqavimətini artırmaq, xəstəliyi aradan qaldırmaq və orqanizmin normal fəaliyyətini bərpa etmək olar. Bunun üçün hansı şirəni və ya şirələr qarışığını (qarışıqda dəqiq nisbət gözlənilməklə) və hansı miqdarda qəbul etməyi bilmək vacibdir. Bunun üçün şirələrdən istifadə reseptləri və tövsiyələr ayrı verilir.
Mənbə: V.M.Abbasov, A.M.Tağıyeva, Z.V.Abbasova, A.E.Əlizadə, İ.S.Musayeva. Təbiət kimyasının möcüzələri və ondan istifadə qaydaları. “Elm” nəşriyyatı, Bakı-2014. 266 səh.
2016-02-24 37351
Ətraflı
Son Xəbərlər
AMEA-da 27 Mart – Elm Günü təntənəli şəkildə qeyd olunub
Martın 27-də Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının Əsas binasının Dairəvi zalında Elm Günü münasibətilə “Elm Günü və Günün
2024-03-27
Neft-Kimya Prosesləri İnstitutunun əməkdaşlarının yeni kitabı çap olunub
Azərbaycan Respublikası Elm və Təhsil Nazirliyinin akademik Yusif Məmmədəliyev adına Neft-Kimya Prosesləri İnstitutunun əməkdaşları – kimya elmləri
2024-03-22
Xankəndi, 18 mart, 2024-03-19