Maraqlı Məlumatlar
Praktik məzmunlu çalışmalar – 12
Ət xörəyi
Əti bişirdikdə öz çəkisinin 35%-nı itirır. Hər birində 40 qram bişmiş ət olmaqla şənlikdə iştirak edənlərə 780 qab xörək һаzırlamaq üçün nə qədər çiy ət götürmək lazmıdır?
Cavab: 1) 100% – 35% = 65%; (Əti bişirdikdən sonra qalan ətin çəkisi)
2) 40∙780 = 31200 (qram) = 31,2 kq; (780 qab üçün bişmiş ətin çəkisi)
3) 31,2∙100/65 = 48 (kq)
Qurudulmuş alma
Alma qurudulduqda öz çəkisinin 84%-i qədərini itirir. 20 kq qax (alma qurusu) hazırlamaqdan ötrü nə qədər təzə alma götürülməlidir?
Cavab: 125 kq.
Təzə doğranmış 1 m3 odunun çəkisi 900 kq, havada qurudulmuş 1 m3 odunun çəkisi isə 550 kq-dır. Odun bu cür qurudulduqda öz çəkisinin neçə faizini itirir?
Cavab: 1) 550/900∙100% ≈ 61%; (havada qurudulmuş 1 m3 odunun çəkisi)
2) 100% – 61% = 39%
Mənbə: Mahmudov V.H., Qasımov Q.N. “Riyaziyyat dünyası”. Bakı: “Müəllim” nəşriyyatı – 2021-ci il – 617 səh.
2021-05-12 32325
Ətraflı
Son Xəbərlər
AMEA-da 27 Mart – Elm Günü təntənəli şəkildə qeyd olunub
Martın 27-də Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının Əsas binasının Dairəvi zalında Elm Günü münasibətilə “Elm Günü və Günün
2024-03-27
Neft-Kimya Prosesləri İnstitutunun əməkdaşlarının yeni kitabı çap olunub
Azərbaycan Respublikası Elm və Təhsil Nazirliyinin akademik Yusif Məmmədəliyev adına Neft-Kimya Prosesləri İnstitutunun əməkdaşları – kimya elmləri
2024-03-22
Xankəndi, 18 mart, 2024-03-19